Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Старо биле – Atropa belladonna

02345Из горите на страните с умерен климат, в това число в Полша и в България, расте Atropa belladonna, или старо биле. Има кафявовиолетови цветове и черни лъскави плодове – двугнездна ягода, които приличат на вишни.
Видовото наименование belladonna, т.е на италиански хубава жена, води началото си от това, че в стари времена римлянките използвали това растение за разкрасяване. Ако се капне сок в очите, той предизвиква разширяване на зениците, като ги уголемява и им придава блясък.

Това растение не се употребява само в козметиката, за което свидетелства родовото му име Atropa. Произхожда от Атропос – елинска богиня, която отрязвала с ножици нишката на живота, изпредена от нейната сестра Лахесис. Отровните свойства на растението са известни от векове. Отварата от листата на старото биле, е една от най-разпространените отрови, употребявани от професионалните отровители. Една от известните отровителки била римлянката Локуста, която обикновено наемали, за да убие жените, които вече преставали да забавляват съпрузите и любовниците си. Според една от версиите, тя отровила римския император Клавдий, затова през 68 г била хваната и осъдена на смърт. Едва това се оказало, че нейното смъртоносно оръжие, е старото биле.
Зашеметяващото действие на старото биле се, е използвало за приготвяне на любовното питие, което както вярвали, възбуждало у човека любов въпреки волята му. Употребата на отвара от старо биле така се разпространява, че на всяка цена се налагала борба с опасния обичай. В много страни употребата на старото биле била забранена, предвидени били строги санкции, а през 18 век любителите на старото биле в Прусия били заплашени със затвор или дори със смърт.

Сладкият, приличен на вишния плод, е опасен преди всичко за децата, които често се отравят от него. Всички части на растението съдържат силно отровни алкалоиди, най-важен, от които, е хиосциаминът. Признаците на отравяне са много характерни – силно разширяване на зениците, повишаване на възбудата и веселостта. Отровеният не може да пие и издава хрипливи викове.
Старото биле има голямо значение в лечебната практика. Отделяните от него алкалоиди се използват за лекуване на очни болести, болести на хранопровода и гръдна жаба.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар