Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Стрептокарпус (Streptocarpus x hybridus)

022Стрептокарпуса, е растението, което е близко по род със Сентополията, но е много по-непретенциозно от нея и по-лесно за отглеждане в стайни условия. Тесните му тънички листа с неравна, „кожеста” повърхност, достигат до 60 см на дължина и поникват направо от основата на растението. Помежду им, от април до ноември, гордо се възвисяват групички от разкошни бели, розови, червени или лилави цветове.

Разбира се, за да се развива по възможно най-добрия начин, растението се нуждае от определени условия и грижи.

Стрептокарпусът понася без никакви проблеми минималните температури от около седем градуса, при положение обаче, че почвата му се поддържа суха. По всяко друго време от година, стрептокарпуса се нуждае от минимум 10-30 градуса, за да се развива пълноценно. През лятото, особено в горещите периоди, стрептокарпусът непременно трябва да се полива по няколко пъти на ден. Интересното, е, че това цвете може да цъфти дори през зимата, но за целта трябва да се поддържа постоянна температура около 15 градуса в помещението.

Светлината също, е от ключово значение за нормалното развитие на стрептокарпусът. Добре, е да се държи на добре огрято място, но не и под преките лъчи на слънцето. При положение, че естествената светлина не достига, то може да я заместите с по 14-16 часа на изкуствено осветление през деня.

Най-същественият фактор, за който трябва да внимавате, е поливането. Особено през зимата трябва да се стараете да не прекалявате с водата. Тогава го поливайте само, ако листата му започнат да вехнат. Докато през периода на растеж, цветето има нужда от повече вода – затова трябва да го поливате редовно. Това, обаче не означава да го поливате през три часа, а само тогава, когато почвата, е напълно изсъхнала. Също така, е добре да потапяте корените му във вода за 10-15 минути. Като след тази процедура трябва да отцедите излишната влага от тях.

Влагата също, е от значение за правилното развитие на този екземпляр. Трябва да му осигурите добра влажност, но без да намокряте листата му. За целта може да използвате следния метод – поставете в чинийката му мокър чакъл, който ще значително ще увеличи влажността на въздуха около цветето.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар