Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Сушене на цветя

02345Берете цветята за сушене през най-горещата част на деня, когато количеството влага в стъблата и цветните им главички е най-ниско. В преобладаващата си част многогодишните растения се събират веднага след като цъфнат, Потърсете отличаващите се със заострени форми стръкове.

За по-лесно изсушаване

Най-простият начин за сушене на цветя у дома е окачването им на китки от по не повече от пет екземпляра в проветрив бюфет или шкаф. Навържете ги заедно с ластичета (защото ще се свиват според намаляващия обем на губещите , влага дръжки).

Какви растения да ползваме

Споменатата система за естествено изсушаване дава добри резултати при тревистите растения и растенията с кичести съцветия като равнец, енчец, мишорка и лимонум. Успехът е гарантиран и при челядника, калуната, жълтия смил, пирена и лавандулата. Розите трябва да се отрежат веднага щом цветната пъпка започне да се разпуква: подготвят се за сушене чрез излагане за двадесетина секунди на парна струйка.

Ако искате да са по-разтворени, духнете силно по средата на цветовете, преди да ги окачите с главата надолу. Най-бързият начин да доизсушите розите е да ги оставите в просторно място (проветрив шкаф или килер).

Алтернативни методи

 Хортензиите изсъхват най-добре, ако за известно време ги оставите в приблизително 8-сантиметров слой вода: така ще загубят влагата си постепенно, без да избледнеят.

Това е най-добрият подход, приложим и към пирена и лавандулата. Махнете листата на растения като равнеца и артишока и ги настанете изправени в общ съд в някое сухо помещение – изчакайте докато не загубят влагата си по естествен път. Карамфилите се берат, когато са вече хубаво разтворени, и се държат на тъмно, докато не изсъхнат. Накрая се закрепват на клончета, за постигане на по-реалистичен ефект.

Сушене чрез гладене

 Ако спешно се нуждаете от сухи листа за композиция, прибегнете до „крути мерки“: сложете листата между два къса попивателна хартия и ги изгладете с гореща ютия. Така се постига завиден успех с листата на перуниката например.

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар