Сайта се подкрепя от структурата за услуги "кърти чисти извозва" в България - КЪРТИ.БГ

Знаете ли за зелената бананова хлебарка (lat.Panchlora nivea)

Знаете ли, че има Зелена бананова хлебарка. Името й на лат. Е Panchlora nivea и е много необичайна. Тази хлебарка е боядисана в зелено и живее, подобно на много свои роднини, в тропиците.

Родното място на насекомото са тропическите гори на Куба и Флорида. Оттам се установява и в други южни щати на Северна Америка и така достигна до северната част на Южна Америка.

Източник на информацията за хлебарки: http://www.preventa.bg.

Големи групи от Panchlora nivea хлебарки обитават горски местности. Срещат се по стволове на дървета, неравности, места с мъх и други усамотени места.

Защо хлебарката се нарича банан

Най-любимото място, което хиляди хлебарки зелени, избират за свои жилища са банановите плантации! Сезонното прибиране на реколтата, както и сечта на бананови стволове не повлиява над разпространението на този вид хлебарки. Дори обратното.

Точно в повредените стволове на бананови палми, паднали листа и други остатъци от растения, гнездят банановите хлебарки. За храна използват, именно остатъците от палмовите плантации. Възрастните предпочитат да пируват от флоралния нектар.

Зелените хлебарки са страхотни копачи. Наред с това, те летят и скачат добре.

Женски и мъжки

Възрастните индивиди се развиват до: женски – 2,2 см, мъжки – 1,7 см. Цветът им е бледозелен, но имат жълта граница по краищата на преднодума и крилата. На малката глава ясно се очертават малки, кафяви очи. Ларвите са в незабележим кафяв цвят. Веднага след „раждането“ си се опитват да копаят по-дълбоко в почвата. Така прекарват няколко седмици живот.

Ларвите от хлебарка зелен банан са странни

След като младите хлебарки излязат на повърхността, периодично се разтапят в продължение на няколко месеца. След всяко разтопяване стават напълно бели и едва на следващия ден започват бавно да стават зелени.

Зелената бананова хлебарка (Panchlora nivea) е сравнително нова. Мнозина не знаят за нея. В това няма нищо учудващо, т. к. банановите хлебарки са трудни за поддържане и умират с или без причина.

Смята се, че е необходима много голяма колония (поне 50 индивида от различна възраст), за да оставят, след себе си потомство.

И въпреки, това има доказателства, че огромната колония може да се образува от само 1 чифт хлебарки. Колкото повече индивиди има в началото, толкова по-добре. Тогава рискът от генетична дегенерация впоследствие е по-нисък.

Самите насекоми, изискват висока температура, висока влажност, специален субстрат …

Банановите хлебарки летят подобно на пеперуди. Те няма да попаднат в стаята, да тичат по тавана и стените, като своите събратя от други подвидове.

Panchlora nivea страда от канибализъм. Когато малките се разпръскват на малки парченца, достатъчно е само една възрастна да е на близо.

В които условия насекомото живее в природата

Когато поддържате колония хлебарки у дома, едва ли ще отглеждате малка бананова палма в терариума. Дори не е нужно да правите субстрат от нарязани на ситно листа и бананови кори. Много по-лесно е да използвате обикновен кокосов субстрат, изгнил торф, или дървени стърготини, или вермикулит. Всички гореизброени заедно, са отлично меню. Основното е, че субстратът абсорбира и задържа влагата добре. Температурата на банановите хлебарки варира между 20 и 25 градуса, но те се чувстват по-добре при 24-27С. За отопление на терариума е подходяща обикновена термична постелка.

Както и по-горе споменахме вече, бананова хлебарка лети много добре. Особено активна е вечер.

Какво следва ако инсектариумът не е затворен

Разбира се, ако отглеждате банановата хлебарка (Panchlora nivea) в терариум, нищо не ви спира да затворите отвора с удобен капак и да оставите малките във вентилационните отвори. Дори капакът ще помогне за поддържане повишената влажност още по-ефективно. Така и ларвите, няма да излетят.

Помнете, все пак, че те пълзят добре по стените. Когато терариумът има капак, това не трябва да е бреме. За още по-голяма безопасност, стените на аквариума, може да са намазани с вазелин. Подобни домашни любимци, харесват разделенията в терариума. Така се чувстват в по-голяма безопасност.

Подобно на много свои роднини, бананова хлебарка яде всичко наред. В рамките на разума, разбира се. В менюто й се включват – зеленчуци и плодове, пресни листа, дафния, гамаруси и гранули котешки храни и дори изгнила дървесина. Всичко става за храна. С балансирана диета и достатъчно протеин, зелените хлебарки се размножават добре.

Банановата хлебарка е с яйцевиден вид. Когато настъпи време, женската произвежда до 30 малки хлебарки. В началото си, малките ларви са като мраморни хлебарки, но растат бързо и не след дълго се превръщат в крилати индивиди с прекрасна зелена електра.

Предвид очевидната сложност в състава си, бананова хлебарка може да измести обичайните мраморни и туркменски хлебарки. Зелените бананови хлебарки живеят, около година.

Източник на данните: PREVENTA.BG

Фирмите за кърти чисти извозва услуги. Покриви хидроизолация и изолация.

Напишете коментар